Fredagen startede på havnen i Vordingborg.

Her havde gode skivenner inviteret på dejligt morgenbord med æggekage, gammel dansk og alt hvad hjertet kunne begære.

Turen fra Vordingborg gik under Farøbroen til Bøgestrømmen mod Nyord.

Det gode skib Liss har sejlet denne tur op til flere gange før. Både med de nuværende ejere og den tidlige ejer.

Bøgestrømmen er kendt og berygtet for sine mange snævre passager og mange lavvandede grunde.

Netop derfor holdt både yatchskipperen og svabergasten behørigt udsigt og fulgte årvågent med på både kortplotteren og det trykte søkort. Herudover blev ekkoloddet studeret og checket årvågent og næsten konstant.

Vinden kom fra vest med 6-7 sekundmeter, og passede fint til denne retning og denne sejlads.

Et enkelt sted i Stege Bugt, var panikken kortvarrigt tæt på at brede sig blandt besætningen. Midt ude i Stege Bugt – på et sted, hvor både kortplotter og søkort fortalte, at der var mindst 3 meters dybde – viste ekkoloddet pludseligt, at der kun var 1,1 meters dybde.

Og når Liss stikker 1,5 meter, var gode råd jo dyre – hvis altså ekkoloddet talte sandt.

Men de to besætningsmedlemmer holdt hovedet koldt og gik ikke i panik. Når 2 af 3 hjælpemidler viste god dybde, kunne det kun være en stor fiskestime eller noget tang. Bunden kunne under ingen omstændigheder være så tæt på.

Således belært og opdateret om fiskenes favoritsteder i Stege Bugt ankom det gode skib Liss til det idyliske sted Nyord.

Nyord by er en af de bedst bevarede landsbyer i Danmark. Kun en enkelt af de oprindeligt 20 gårde er flyttet ud fra landsbyen siden agerjordens udskiftning under landboreformerne i 1800-tallet. Halvkredsen af gårde, delvist sammenbyggede, tegner stadig landsbyens form. De ca. 40 huse, der blev bygget i 1800-tallet, ændrede ikke på dette, da de blev bygget indenfor kredsen og ned mod vandet på udstykkede haveparceller.

Når man går gennem de smalle gader, kan man stadig genkende landsbystrukturen fra fællesskabets tid for landboreformerne.

En ganske bestemt ting er Nyord kendt for, nemlig det lille kaffested Lolles Gård, hvor man siddende i æblehaven får en skøn æblekage.