”Det gode skib Liss”, stævnede lørdag den 13. august ud fra Svanemøllen. Destinationen var som så ofte før, når der er hygge, sejlads og øtur på programmet, sejlernes ø, Flakfortet.

Øen ligger ca. 6 sømil fra Svanemøllen og kan på en god dag nås på ca. halvanden time, men når strøm, vind og bølger vil noget andet, bliver det noget mere besværlig tur. Meget godt illustreret ved, at maxfarten den sidste halve sømil for motor, var ca. 2,5 knob, under andre forhold ville den være 5 til 6 knob.

Flakfortet er kunstigt skabt, 23 meter høj, 30.000 m2 stor og rummer et underjordisk bygningskompleks i 2 etager, med lange, mørke uhyggelige gange. Øen blev benyttet af militæret frem til 1968, hvor den blev forladt og overladt til gravrøvere og stenfiskere som plyndrede den fine ø. Da øen var under militær kommando sov mandskabet i hængekøjer med 32 mand i hver belægningsstue, ca. 500 i alt. Nu ser det noget nedslidt ud.

Kraftige dønninger gjorde sit til, besætningen havde nok at se til, men Bidstrup, junior og Svabergasten kom efter adskillige havnerundfarter vel i havn og blev fortøjet. Det blev lidt nemmere af, at det var tyndt besat med sejlerer på sejlernes ø, som det fremgår, var det noget øde og ikke så mange andre skibe at ta´ hensyn til. Fest og farver var der nu nok af, det sørgede to foldboldhold, et halvfyldt spiseetablissement, liveunderholdning og en vis mængde alkohol for.

Svabergasten måtte i øvrigt sande, at det kan betale sig at tie før man taler. For ham den irriterende gut, der med bare og meget sorte fødder syntes det var smart at gå rundt på bordet, viste sig også at være indehaver af en grill med fint blus på, som han gerne gav besætningen på Liss. Dog havde han også givet den til et damefoldfoldhold fra Sundby.

Måske er den magre, tyske soldat Helmuth på nogle af billederne. Han flakker eftersigende hvileløst rundt i gangene, nu som et sammenbidt, småfornærmet spøgelse, efter tyskerne glemte at lukke ham ud af fangehullet, da de i 1945 forlod øen.

Junior gjorde sit til at lokaliserer ham, men vist nok uden at det lykkedes. I hvert fald var besætningen stadig på tre mand, da ”Det gode skib Liss” stævnede ud. Eller var nu den nu også det?

I fuldmånens skær, med vinden ind fra agter, nu mindre af den og bølger der var til at ha med at gøre, var kursen sat mod Svanemøllen. Måske det var dette fine senarie, der fik rorgænger og navigatør til at slumre hen. Måske var det fordi Bidstrup og Junior fløjtede, selv om Svabergasten, fortalte det betød uheld. Eller var det omsider lykkedes Helmuth at komme væk fra sit fangehul og havde i ly af mørket sneget sig om bord? Var det mon derfor det lykkedes et meget stort, meget mørkt, meget lydløst tankskib at snige sig ind på besætning og skib – og passere på 100 meters afstand? Hvis der fra nu af, er roligt på Flakfortet, og det er slut med at små drenge forsvinder sporløst, så har Helmuth forladt øen.