Med høj, blå sensommerhimmel er der afgang fra Svanemøllen. Destination Norrborg, 55°55,2N 12°41,9E er tastet i gps’en og søkortene er inden for rækkevidde. Ingen af delene er dog nødvendige, for med temperaturer der daler og sløreret varmedis, der hører sommeren til, er landkending mulig hele vejen, hvis altså ikke det var fordi Norrborg ligger på den nordlige siden af Hven. Vind er der ikke meget af og den der er, er som så ofte før stik i mod, så 14 sømil tilbagelægges for motor, henover et behageligt, rimelig fladt Øresund.

Snart er Hven så tæt på, at de høje græsbevoksede skrænter på den 2,5 km brede og 4,5 km lange ø står klart og tydeligt. Den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe boede på Hven for 500 år siden, ikke så langt fra Norreborg. På hans residens er nu bygget et museum, ikke stort og prangende, så lidt tankevækkende, at det på lige fod med Guggenheim, Louvre og Metropolitan i New York, er udpeget til at være blandt de 30 bedste museer i verden.

Til trods for adskillige togter til Hven, er ”Det gode skib” kun anløbet Norreborg en gang tidligere, en sommerdag hvor der kunne meldes alt optaget. Det ser noget anderledes ud denne fredag, hvor der er mere roligt. Har besætningen svært ved at lokaliserer havnen, havneindløbet og en ledig plads, er den tidligere ejer heldigvis behjælpelig. Han og malermesterfruen, vinker på god afstand ”Det gode skib” ind og anviser en plads… allerlængst væk fra toilet og bad, men bag ved malermesterens 37 fods Delphia… med toilet og bad.

Som så ofte før i sæson 2013 bliver den, på forsommertogtet installerede og velassorterede krydderihylde taget i brug og der bliver kokkereret og tryllet udi det kulinariske. I sensommervarmen klares de indledende øvelser fint i solen.

Men da solen forsvinder og lækkerierne skal spises, stiller den tidligere ejer og malermesterfruen velvilligt oliefyr og den overdækkede cockpitsalon til rådighed. Menuen kan indtages uden at risikerer den bliver kold, endnu inden den er på bordet.

Yachtskipperen har mange gøremål. Et par af dem var at medbringe friskbagt hjemmebag og cognac til kaffen. Begge dele er der i rigelige mængder, hvilket på forunderligvis også får indflydelse på morgenmaden. Hans husråd vil nok fremover være noget i retning af; ”for meget god cognac, får Yachtskipper til at glemme korrekt blandingsforhold, når der slås dej op til morgenboller”.
I hvert fald kan man sige, at der er mange kringelkroge, morgenbolledej løber ned i… når der er for meget af den.

Det er ikke nødvendigt at stille vækkeur. For på denne havnens næstsidste åbne weekend, har havneforeningens 50 medlemmer besluttet at holde oprydnings, rengørings, grave, male, molereparationsdag. Og på Hven vil man gerne nå noget og starter derfor tidligt.

Så nu prøver besætningen også at blive vækket til lugten af tjære og lyden af en betonblander der kører på fulde omdrejninger.

Den tidligere ejer, officer af reserven og vant til tempo og march over længere afstande, leder besætningen og malermesterfruen ud på en længere gåtur, som også fører forbi Kirsten og Urban, og deres fine sted “Pumpans”. Her bliver der i den hyggelige have, serveret Etiopisk/kenyansk kaffe og svenske ostemadder, alt imens Kirsten på sit charmerende århusianske, opdatere de to besætninger om øboernes liv og leben, herunder udsigten til den, måske om føjetid manglende færgefart.

Efter fine dage, letter ”Det gode skib Liss” og sejler retur til Svanemøllen. Vandet er stadig forholdsvis fladt, vinden er frisk fra vest, farten er 5 – 6 knob og Svanemøllen anløbes ved 16.30 tiden, efter ca. tre timers sejlads. Endnu en vellykket og dejlig sejlads er afsluttet, helt i overensstemmelse med hvordan sæsonen 2013 har været.