Svabergastuddannelsen er som bekendt en uddannelse for særligt udvalgte, unge mænd og hårdheden er, som det fremgår af billedet, derefter. Som motivation for, at lærlingen klare de mange psykiske og fysiske strabadser, er undervejs på sommertogtet indlagt forskellige kulturelle indslag.

Som fx da det “Det gode skib Liss” efter sejlads for Nyborg, i 8 sekundmeter bidevind og rimelig høj sø, anløber Rudkøbing havn. Her er det oplagt at lærlingen skal opleve sit livs første musikfestival, Langelandsfestviallen.

Rudkøbing by oser af ferie og festivalstemning, folk i alle aldre, størrelser og promiller fylder godt op i gaderne. Men lærlingen vil mere, end blot at være tilskuer. Selvom der på ingen måde er plads i budgettet til at betale de mange penge indgangsbilletten koster, så afholder ham ikke for at deltage i festen. De må være de samme hundehvalpeøjne, der gang på gang sender ham i favnen på piger han møder på sin vej, der får de ellers emsige kvindelige vagter, til at lukke ham og besætningen ind i det forjættede “Ung Camp”.

I Svendborg møder “Det gode skib” Danmarks Radios børneunderholdningsprogram “Sommersumarum”. Det er egentlig for børn, lidt yngre end lærlingen, men igen, det afholder han fra at deltage. Han forsøger ihærdigt at komme med i næsten alle programindslag og er han ikke med, vinker han ivrigt til kameraet. Ved nærmere eftertanke, er det nok mest de indslag som den kvindelige vært står for, han er interesseret i.

Noget som Svabergastlærlingen også er nødt til, er at blive udstyret med, er de obligatoriske piercinger og tatoveringer. Og da han er særligt glad for sin mor, er det oplagt at hun nu pryder hans overarm. Mere uforstående er resten af besætningen over for lærlingens nye piercing, som han under ingen omstændigheder vil lade fotograferer. Kun fortælle, at den har noget med kongehuset i Monaco at gøre.